SCHELFHOUT DIEDERICK

When it’s going to get tough, the tough keep going

header photo

WK piste Canada

DAG 1: Achtervolging
Tijdens de kwalificatiewedstrijd reed Diederick naar een 4e plaats.
Hij strandde op 0,1 seconde van een Spanjaard, dus alles kon nog in de kleine finale.
Tijdens de finale voor de 3e plaats, reed de Spanjaard een zeer sterke tijd. Hij reed zelfs sneller dan de 1e tijdens de kwalificatiewedstrijden.
Diederick kon hier niet tegenop en moest zich tevreden stellen met een 4e plaats.

DAG 2: Kilometer en 200m sprint
Diederick reed tijdens de kilometer naar een 5e plaats.
Daarna volgde de 200m sprint met vliegende start. 
Hier werd hij 7e.

DAG 3: Scratch
De laatste wedstrijd van het WK.
Ook deze wedstrijd telt mee voor de omnium.
Dit is het meest onvoorspelbare nummer van het WK, en ook het meest risicovolle nummer. 
Diederick reed de scratch op save. Aangezien 2020 toch een zeer belangrijk jaar is, was veilig finishen het hoofddoel. Hij finishte 9e.

The Word is out!


Na lang stilzwijgen maken we nu bekend dat Diederick in 2020 in een eenmansploeg zal rijden. Het Bingoalcyclingteam is geboren! Diederick heeft dit team zelf opgericht, zodat hij de ideale omkadering kon samenstellen. Het team heeft voor 2020 één groot doel:
medailles behalen op de Paralympics in Tokyo!
De trainingen, het wedstrijdprogramma, het materiaal... alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt en staat in functie van de Paralympics. 

Om dit project, deze eenmansploeg te kunnen verwezenlijken hebben we steun en vertrouwen gekregen van verschillende sponsoren. We zijn hen daar dan ook zeer dankbaar voor!

Op deze website vind je alle sponsors en wat ze precies doen. Neem zeker eens een kijkje.

 

Pistemeeting Manchester

Diederick heeft nog veel last van de gebroken ruggenwervel, maar neemt toch deel aan de pistemeeting in Manchester.
Zijn oorspronkelijke doelen waren om hier op het podium te eindigen en voor de 1 km en achtervolging de selectietijden voor het WK te behalen.
Die doelen werden, na de val in 't Kuipke, sterk in vraag getrokken. Hoe het zou verlopen was af te wachten...

DAG 1:
1km staat er op het programma. 3 categorieën strijden tegen elkaar (C1, C2 en C3) met een correctiefactor om het eerlijk te maken.
Diederick kan hard starten, maar moet dit na 2 ronden bekopen door een verkrampte rug. Hij kan niet meer zo veel kracht zetten, maar behaalt toch nog een mooie 6e plaats.
Hij finisht binnen de selectietijd en mag dus al zeker voor dit nummer deelnemen aan het WK in januari.

DAG 2:
Diederick heeft veel last van zijn rug en kijkt op tegen dit lange nummer, de achtervolging.
Hij rijdt echter een dijk van een wedstrijd en finisht 2e. Bovendien zit hij 13 (!) seconden onder de selectietijd. Dit doel is dus bereikt.
Wat voor supporters en omstanders als een perfecte wedstrijd oogt, voelt voor Diederick niet zo aan. Hij had vooral naar het einde van de wedstrijd toe zeer veel pijn.
Tijdens de finale voor goud bevestigt Diederick de tweede plaats. 
Die zilveren medaille is binnen!

DAG 3:
Als gevolg van de zware val in 't Kuipke is Kris Bosmans nog aan het revalideren en neemt hij niet deel aan de teamsprint. Ewoud Vromant vervangt hem. Aangezien Ewoud een C2 is en Kris een C3 is het nieuwe samengestelde team minder sterk dan hun originele team. De verwachtingen liggen dus ook minder hoog, maar wie niet waagt, niet wint...
Het team kan zich kwalificeren voor de kleine finale. Hierin blijkt het andere team toch net te snel, waardoor ze op een 4e plaats eindigen. Net geen podium, maar wel boven de verwachtingen gepresteerd.

We kunnen besluiten dat, naargelang de omstandigheden, deze pistemeeting een succes was.

 

Lotto zesdaagse Gent

Diederick reed op de Lotto zesdaagse in Gent de 500m tegen de Brit Ben Watson. Hierin kon Diederick de overwinning naar zich toehalen.

Later op de avond stond ook de teamsprint op het programma. Hierin zou eerst Kris Bosmans rijden, dan Diederick en achteraan Niels Verschaeren. Na de eerste ronde kreeg Kris Bosmans te maken met materiaalpech, waardoor hij plots naar boven uitweek en over de balustrade belandde.. Diederick was gefocust op zijn achterwiel en had de reflex om ook naar boven uit te wijken.In bijna alle gevallen op de piste is dit de juiste reflex, aangezien de renners normaalgezien naar beneden schuiven bij een val. Maar hierbij liep het toch fout af en ook Diederick viel over de balustrade, in het publiek.
Hij kon op eigen kracht rechtkomen en stak zijn armen in de lucht om het publiek gerust te stellen.

Na de nodige onderzoeken op de spoedafdeling van het UZ Gent kon Diederick naar huis vertrekken.

Diederick komt er vanaf met enkele schaafwonden, enkele hechtingen, een breuk in zijn ruggenwervel (proc transversus) en wat hoofdpijn.
Al bij al valt de schade nog heel goed mee na zo'n harde klap.

Het wordt even rusten nu en bekijken hoe het gevoel is om terug te beginnen trainen.

 

YORKSHIRE 2019 PARA-CYCLING INTERNATIONAL

Wat een organisatie! Deze wedstrijd werd georganiseerd door hetzelfde team als het WK voor de valide renners en dat was te merken. Alles was tot in de puntjes in orde. Het parcours werd volledig afgesloten voor heel de week, er waren verschillende ritten in lijn voorzien voor de verschillende categorieën en er stonden overal supporters langs de weg. Grote complimenten aan de organisatie!

Diederick behaalde een mooie 5de plaats in Yorkshire. Hij reed er rond met de conditie van het WK van vorige week en reed een tiental kilometer op kop in de wedstrijd. Op het slotklimmetje van 400 m aan 4 á 5 % was het even doorbijten, maar met een mooi resultaat als dit was hij heel blij en tegelijkertijd een beetje teleurgesteld. Diederick gaf aan dat hij gans de wedstrijd een heel goed gevoel had in de wedstrijd met een parkoers dat leek als de Vlaamse Ardennen.

WK Emmen (NL)

De tijdrit verliep goed tot de ketting er af viel... Hiermee heeft Diederick veel tijd verloren en is hij uiteindelijk op een 10e plaats gestrand.
Jammer dat materiaalpech mee beslist op een wk.

Tijdens de wegrit behaalde Diederick een 8ste plaats. Hij heeft heel veel in de aanval gereden en twee keer moeten terugkomen na valpartijen in het peloton, waar hij gelukkig kon aan ontsnappen. Spijtig genoeg kon hij zich niet goed plaatsen in de laatste kilometer om mee te doen voor de overwinning. Het gevoel was zeer goed, alleen jammer dat de uitslag niet de volledige wedstrijd weergeeft.

 

World Cup Oostende

De tijdrit:

Ik koos weer voor een opbouwende tijdrit.
Alles ging goed tot in het begin van de 3e (en laatste) ronde mijn zadel helemaal naar beneden zakte.
ik wisselde van fiets, maar verloor hierbij veel tijd en moest nu op mijn gewone fiets verder.
Met de felle tegenwind, vlak naast het strand, was dit natuurlijk niet gemakkelijk.

Het resultaat is een 15e plaats geworden.
Jammer van de pech, maar het gevoel zat goed.

 

Ik deed tijdens de wegrit verschillende pogingen om uit het peloton te ontsnappen, maar tevergeefs. Uiteindelijk viel het pelotkn in stukken uit elkaar en kreeg ik te maken met krampen. Ik behaalde een 14e plaats.

 

World Cup Corridionia (Italy)

De tijdirt:

3 ronden, goed voor een dikke 27km, moest ik vandaag afleggen in de tijdrit.
Elke ronde bevatte een klim van ongeveer 3km aan 6%. Niet echt mijn favoriete parcours.
Ik reed de tijdrit aan een opbouwend tempo en reed zo naar een 12e plaats.

De wegrit:

Ik werd ook in de wegrit 12e.
We kregen hetzelfde parcours voorgeschoteld, maar moesten dit 7x afleggen deze keer.
Het was een regenachtige rit. In het begin van de wedstrijd viel een renner voor mij en ik kon niet meer uitwijken.

Gelukkig niets al te erg als gevolg, maar ik moest wel in de achtervolging gaan. Daarna reed ik in functie van zijn landgenoten.

Het was een goede voorbereiding voor de rest van het seizoen.

 

WK Piste Apeldoorn

Het WK piste is goed begonnen!
Bij de qualificatiewedstrijd van de individuele achtervolging reed ik naar een 4e plaats. Hierdoor moest in 's avonds de finale voor brons rijden.
Tijdens deze finale reed ik maar liefst 2 seconden sneller en kon ik zo de bronzen medaille in de wacht slepen.

Op dag 2 stond eerst de 1km tijdrit op het programma. Ik nam een snelle start en reed zo naar een 3e plaats! De 2e bronzen medaille is binnen!
's Avonds werd voor het eerst de 200m vliegende start gereden in de C-klasses. Dit was een test-event en er kokn dus geen wereldtrui behaald worden. Ik reed hier een degelijke tijd. De exacte uitslag is nog niet bekend. Deze discipline telt ook mee voor het omnium, wat ook een test-event is.

Zaterdag was rustdag.

Zondag, de laatste dag van het WK, begon met de teamsprint. Met een 6e plaats konden we niet tevreden zijn. We hoopten om voor een medaille te kunnen strijden.
Het laatste event van het WK was de scratch. Het werd een dijk van een wedstrijd. Halverwege de koers reed ik weg uit het peloton. De Australiër David Nicholas was toen al aan het proberen een ronde te nemen op het peloton. Ik kwam bij hem en we konden mooi samenwerken. Maar in het peloton werd gejaagd. Ongeveer 1km voor het einde werd ik opgeslokt door het peloton. Ik was helemaal leeggereden. Samen met de nieuwe wereldkampioen kleurde ik de wedstrijd, wat een race!

Met 2 bronzen medailles kan ik dit een geslaagd wereldkampioenschap noemen!

 

Piste Manchester

Door ziekte kon ik niet op niveau presteren.
Ik had gehoopt om alle selectietijden voor het WK al te halen en mooie resultaten mee naar huis te nemen.
Dit is me spijtig genoeg niet gelukt. Met de teamsprint hebben we ons wel kunnen selecteren voor het WK en een 4e plaats behaald.
Nu even rusten en er weer volop tegenaan!
Er komen nog enkele selectiemomenten, dus er is nog niets verloren.

 

Ploegvoorstelling

Een geslaagde ploegvoorstelling van het Soenens-Homesolution cyclingteam.
Dit jaar zal ik in deze tenue zowel in het valide als in het paracycling circuit deelnemen.

alt 

 alt

TRANSFERNIEUWS

Zoals sommigen al in Het Nieuwsblad gelezen hebben, zal ik volgend jaar uitkomen voor het Homesolutions-soenens cyclingteam.
Na 4 mooie jaren bij Quickstep maak ik nu deze keuze, omdat ik met ondersteuning van dit team meer wedstrijden in het valide circuit kan meerijden. 
Ik wil Patrick Lefevre en heel het team bedanken voor de mooie kansen die ik gekregen heb. Deze herinneringen zal ik voor de rest van mijn leven koesteren

.alt

Lotto zesdaagse Gent

Woensdag 14 november zal ik weer deelnemen aan enkele afwachtingswedstrijden tijdens de wielerzesdaagse in het Kuipke in Gent!

Be there!

Trainingsstage INSEP

Samen met het Paralympic Team Belgium gingen we op trainingsstage naar INSEP Parijs. Hier konden alle verschillende disciplines zich uitleven.

Hoogtestage in Livigno

Livigno, een prachtige omgeving om te trainen. Dit zowel op de racefiets als op de MTB. Als extra voordeel komt hier nog bij dat Livigno op hoogte ligt en het Alpenvillage Hotel nog nét een beetje hoger. Ideaal om de rode bloedcellen te verbeteren en me helemaal klaar te stomen op het WK in Maniago.

Geïnteresseerd in een fietsvakantie in Livigno? Neem zeker contact met me op. 

World Cup Emmen

Deze wereldbeker zie ik volledig als voorbereiding op het WK.
Tijdens de wegwedstrijd reed ik volledig in functie van Ewoud, die in zijn categorie naar een 2e plaats reed.
Ik kan tevreden zijn over mijn conditie.
Ik ga me nu verder voorbereiden op het WK door een hoogtestage te doen in Livigno.

World Cup Oostende

Ik vertrok zonder verwachtingen naar Oostende. 
Na de val op het WK piste bleek er toch een breuk in mijn knie te zijn. De conditie zit goed, maar de pijn verhindert me om veel kracht te zetten.
De tijdrit ging goed. Ik behaalde een 7e plaats. Daar kan ik zeker tevreden mee zijn, gezien de omstandigheden.
Tijdens de wegrit had ik teveel last van mijn knie en moest ik de wedstrijd vroegtijdig verlaten. 

Nu heb ik wat meer tijd om mijn knie rustig te laten genezen.
De volgende grote afspraak is begin juli in Emmen.

Dag 4: Teamsprint en scratch

Na een welverdiende rustdag stonden de teamsprint en scratch op het programma. Samen met Kris Bosmans en Niels Verschaeren maakten we ons debuut in de teamsprint. We behaalden hier een mooie 5e plaats.

De scratch is altijd een speciale wedstrijd. Het is moeilijk om met 3 verschillende categoriëen samen te rijden. Ploegmaat Kris nam een ronde dus ik stopte het peloton mooi af. Daarna zette ik me op een veilige plek, zodat ik de koers wat kon controleren. Plots gebeurde er een valpartij en ondanks de voorzorgen kon ik hen toch niet ontwijken. Mijn knie en elleboog vingen de val op. Ik sprong zo snel mogelijk terug op mijn fiets en kon binnen de 5 neutralisatieronden terug op tempo komen. Uiteindelijk werd ik 11e.

 

After a well-deserved rest day, the team sprint and scratch were on the program. Together with Kris Bosmans and Niels Verschaeren we made our debut in the team sprint. We gained a nice 5th place here.

The scratch is always a special competition. It is difficult to race together with 3 different categories. Teammate Kris took a lap so I controlled the peloton nicely. In the back and what I tought was a safe place, I continued to control the race. Suddenly a crash happened and despite the precautions I could not avoid them. My knee and elbow caught the fall. I jumped back on my bike as quickly as possible and was able to get back on pace within the 5 neutralization rounds. Eventually I became 11th.

WK Piste Dag 2: Kilometer

Op de tweede dag van het WK stond de kilometer op het programma. Met een sterke tijd van 1min10s stond ik aan de leiding. Er moesten nog 5 renners na mij starten. De vijf beste renners van het WK vorig jaar. Het was bang afwachten of er nog iemand onder deze sterke tijd zou duiken. De eerste niet... de tweede niet... Alleen de allerlaatste renner reed een scherpere tijd. De tweede zilveren medaille is een feit!

Later op de dag werd de kwalificatiewedstrijd van de scratch gereden. Samen met de Spanjaard Santas Asensio kon ik een ronde nemen en was ik dus al redelijk snel gerust op een plaats in de finale zondag.

Zaterdag een welverdiende rustdag.

 

On the second day of the World Cup the kilometer was on the program. With a strong time of 1min10s I was in 1st position. There were still 5 riders to start after me. The five best riders of the World Championship last year. It was frightened to see if anyone would dive under this strong time. The first is not ... the second is not ... Only the very last rider drove a sharper time. The second silver medal is a fact!Later today the qualification race of the scratch was driven. Together with the Spaniard Santas Asensio I was able to take a round and so I was comfortable in a place in the final Sunday.

Saturday I will enjoy a well-deserved rest day.

WK Piste Dag 1: Achtervolging

De eerste dag van het WK piste in Rio stond de individuele achtervolging op het programma.
In de kwalificatiewedstrijd reed ik de 2e tijd. De winnaar reed 1 seconde sneller dan ik. De finale om goud zou een 6-tal uur later volgen!
In de finale maakte ik een snelle start, maar mijn Ierse concurrent reed nog 2 seconden sneller dan in zijn eerste wedstrijd en daar kon ik niet meer onder gaan. Zeer tevreden met mijn zilveren medaille!

 

On the first day of the World Championships in Rio, the individual chase was on the program.
In the qualifier I drove the 2nd time. The winner drove 1 second faster than me. The final round for the gold medal would follow six hours later!
In the final I made a quick start, but my Irish competitor drove 2 seconds faster than in his first race and I could not go under. Very satisfied with my silver medal!

WK Piste

Van donderdag 22 tot en met zondag 25 maart zal ik strijden op de wereldkampioenschappen piste in Rio de Janeiro.

Het precieze programma onder het tablat 'program'

Via volgende links kan je de wedstrijden live volgen:

Altitudetraining in Livigno

Bij de aanvang van mijn pisteseizoen heb ik een hoogtestage in de Alpen afgewerkt. Hier heb ik twee weken afwisselend met de MTB en de racefiets getraind. Zo heb ik met de MTB de mooiste plekken natuur ontdekt en met de wegfiets onder andere de Stelvio beklommen. Ik zeggen dat het een succesvolle hoogtestage was.

Behalve de prachtige omgeving heeft ook het hotel een grote bijdrage geleverd. In het Alpenvillage hotel kon ik me als alternatieve training uitleven in de fitness en het zwembad. Na de zware trainingen kon ik mijn spieren ontspannen in het bubbelbad, de sauna of het ijsbad. De wellness was ideaal om tot rust te komen! Verder werd ik ook goed gesoigneerd door een uitgebreid aanbod aan gezonde voeding. Ook al mijn koerskleren werden dagelijks gewassen.
Kortom ik wil het vriendelijke personeel van het Alpenvillage hotel bedanken voor de goede zorgen!

Dit hotel is een aanrader voor elke wielrenner!

PS: Alpenvillage hotel heeft een speciale aanbieding voor wielrenners van elk niveau. Voor meer informatie mag je me zeker vrijblijvend contacteren.

WK Zuid-Afrika

Het WK tijdrijden vond plaats op een zeer heuvelachtig parcours. Niet echt mijn ding, met een 11e plaats als gevolg.
Ik zou voor de 100% voor de wegrit gaan!

Het begin van de wegrit ging zeer vlot voor mij. Ik kon gemakkelijk met de versnellingen mee en voelde me heel goed.
Er was een groepje met 5 C2-renners (niet mijn categorie) weggereden en de rest van het peloton bleef samen.
Iemand vooraan in het peloton maakte een stuurfout, waardoor verschillende renners vielen. Ik kon hen niet meer ontwijken en viel hard tegen de grond. Verschillende schaafwonden, een barst in mijn duim en een afgebroken zadel verhinderden me om de wedstrijd verder te zetten. Wat een teleurstelling!


World Championships Time Trial took place on a very hilly course. Not really my thing, with a 11th place as a result. I was about to go for the 100% for the road trip!

The start of the road trip went very smoothly for me. I could easily follow along and felt very well.There was a group of 5 C2 riders (not my category) and the rest of the peloton remained together.Someone at the front of the peloton made a steering error, which caused several riders to fall. I could not dodge them anymore and fell hard against the ground. Several abrasion wounds, a burst in my thumb and a broken saddle prevented me from continuing the contest. What a disappointment!

WK Zuid-Afrika

Vrijdag 1 september zal ik om 9.14u starten aan het WK tijdrijden.
Zondag 3 september staat om 8u de wegrit op het programma.

De tijdrit wordt gefilmd door enkele vaste camera's (de start, een tussenpunt, de laatste bocht en de finish)
De wegrit wordt volledig uitgezonden met een commentator.
Op onderstaande linken kan je het hele WK volgen:


Friday, September 1, I will start the World Cup time at 9:14 am.

Sunday the 3rd of September at 8 o'clock the program is scheduled.

The time trial is being filmed by some fixed cameras (the start, a midpoint, the last turn and the finish).The roadmap is fully broadcast with a commentator. On the links below you can follow Worldwide:

 

World Cup Emmen

In de tijdrit behaalde ik een 10e plaats.

Tijdens de wegrit werd een stevig tempo gereden, maar toch kon de Ier Eoghan Clifford van het peloton wegrijden. Ik wist dat ik hem niet mocht laten gaan, want hij is een sterke tijdrijder. Ik kon in mijn eentje naar hem toe rijden en de rest van de koers konden we goed samenwerken. Aan het einde voelde ik dat Clifford nog iets meer krachten over had, waardoor hij de verdiende winnaar werd.
Ik ben zeer blij met mijn 2e plaats!

Dat belooft voor het WK in Zuid-Afrika.

World Cup Oostende

Een grote wedstrijd in eigen land is altijd extra leuk! Ik stond dan ook gemotiveerd en met een goed gevoel aan de start.
In de tijdrit reed ik naar een 4e plaats. Een mooi resultaat en slechts 3 seconden verwijderd van het podium.

Tijdens de wegrit kon ik, vanaf half koers, met een groepje van 9 man wegrijden. De rest van het peloton splitste ook in kleinere groepjes. We reden een goed tempo en konden zo al snel een mooie voorsprong uitbouwen. De situatie bleef zo tot aan de meet. Ik trok de sprint aan voor Kris Bosmans, die 4e werd. Zelf werd ik 9e.

World Cup Maniago

Terwijl het in België zo'n mooi weer was, begon het in Maniago (Italië) te regenen tijdens de tijdrit. Ik besloot om geen risico's te nemen en eindigde 7e. De tijden van de top 10 lagen zeer dicht bij elkaar, dus ik kan niet klagen. De vorm zit goed!

Tijdens de wegrit kwamen we met de andere categoriëen samen in een groot peloton. Met de sprint werd ik gehinderd door een renner uit een andere categorie en behaalde ik een 15e plaats bij de C3-renners. 

Ik ga met een goed gevoel naar de wereldbeker in Oostende volgende week!

Wafelverkoop


Beste supporters

Ik verkoop ambachtelijke wafels. Er is keuze uit vanillewafels en chocoladewafels. Elke doos bevat ongeveer 700g en kost €6. De wafels worden (binnen een bepaalde zone) aan huis geleverd. U kan een bestelling plaatsen via de knop 'contact' of via facebook. De wafels zullen pas geleverd worden als de betaling is overgeschreven.

Check ook zeker mijn nieuwe facebookpagina: Diederick Schelfhout Fanpage.

WK Piste - Dag 3 en 4

Normaal stond op de derde dag de kwalificatiewedstrijd van de scratch op het programma. Deze werd echter afgelast, zodat iedereen zondag de finale van de scratch mocht rijden. Deze rustdag kwam me zeker goed van pas, na 3 wedstrijden op 2 dagen tijd.

Zondag, de laatste dag van 4 dagen WK.
60 ronden scratch met de categoriën C1-C2-C3.
Vanaf de start ging het er al stevig aan toe. Er reden drie renners weg, waarna er nog drie snel konden aansluiten. Ik zat nog wat verder naar achter, maar zag het nog helemaal zitten. Ik reed samen met twee andere renners naar de zes koplopers. Met deze groep bleven we de rest van de race samen. Er waren verschillende demarrages van verschillende renners, maar dezen werden steeds teruggehaald. Tijdens de tien laatste ronden kreeg ik last van oververhitting. Door mijn littekens kan ik namelijk niet goed zweten en mijn pak sloot nauw aan. Ik kon de groep nog wel goed volgen, maar kon zelf niet veel initiatief meer nemen. Ik ben uiteindelijk 7e geworden.

Het was zeker en vaste en geslaagd wereldkampioenschap!

WK Piste - Dag 2

Na regen komt zonneschijn!
Vandaag stond de achtervolging (3km) op het programma. 
Ik reed een sterke race en kon mijn Zuid-Afrikaanse tegenstander zelfs inhalen. Bij het overgaan heb ik wel wat krachten en tijd verbruikt, maar ik had toch nog de 3e tijd!
Uiteraard ben ik hier heel blij mee!
1,5u later stond me de finale voor de 3e en 4e plaats te wachten. Ik werd dus direct door de kine onder handen genomen en klaargestoomd voor de volgende race. 
Deze ging zeker even goed als de vorige wedstrijd. Ik kwam steeds dichter bij mijn concurrent, maar heb wijselijk besloten om hem niet over te gaan en daarbij dus geen risico's te nemen. Gedurende de twee laatste ronden kon ik al genieten van mijn 3e plaats!
Een zalig gevoel!

Hierbij wil ik mijn coach Remko (Coach2Peak) bedanken.

WK Piste - Dag 1

De eerste dag van het wereldkampioenschap stond mijn favoriete nummer, de kilometer, op het programma. Ik had me dit jaar zonder tegenslagen -beter dan vorig jaar dus- kunnen voorbereiden. Ik stond gemotiveerd en geconcentreerd aan de start.
Biep - Biep- Biieeeeep en weg was ik. Maar vrijwel direct merkte ik dat er iets niet juist was met mijn achterwiel, dus ik besloot meteen van de piste te komen. Wat bleek, mijn achterwiel was tijdens de start losgekomen en kwam tegen mijn kader. Ik kreeg van de wedstrijdjury de toestemming om opnieuw te starten. Mijn wiel werd snel terug vastgezet en ik kon terug in de startbox plaatsnemen. Deze keer was ik mijn concentratie echter kwijt. Bovendien had ik ook al enkele kostbare krachten verbruikt met de vorige explosieve start. Ik haalde alles uit mijn benen wat er nog in zat. 1:11,850. Een zesde plaats. Dit was niet waarop ik gehoopt had.
Nadien bleek dat de tube van mijn wiel niet meer goed zat, waardoor ik meer weerstand had tijdens de wedstrijd.
Ik weet dat de conditie goed zit, maar het is jammer dat dit niet aan het resultaat merkbaar is.
Ik ga mijn gedachten verzetten en op naar morgen.

WK Piste

Begin januari kondigde de UCI aan dat er toch nog een wereldkampioenschap op de piste zou plaatsvinden. Ik zal deelnemen aan de 1km, de achtervolging (3km) en de scratch. De wedstrijden vinden van 2 tot en met 5 maart plaats in LA.

Team Presentation 2017

Kom ook op 11 januari in de kinepolis in Kortrijk kijken naar de première van One Year in Blue! Hier word ik samen met alle andere renners van het Quick-Step Floors Cycling Team in heuse Hollywoodstijl voorgesteld. 

 

Tickets en info:
TeamPresentation2017

Trainingsstages Quick-Step

Ook dit jaar krijg ik weer de kans om met de ploeg mee enkele trainingsstages in Spanje af te werken.
Op het programma staan 3 verschillende bestemmingen:

12/12 - 22/12 Denia
3/01 - 11/01 Calpe
20/01 - 28/01 Mallorca

6-daagse Gent

Op vrijdagavond mochten enkele paratleten zich tonen in 't Kuipke in Gent. Eerst stond de 500m op het programma en later op de avond volgde nog de teamsprint. Bij de 500m moest ik me nipt gewonnen geven. Hierdoor had ik des te meer motivatie en energie om tijdens de teamsprint nog eens alles te geven. Samen met Koen Heuvinck en paralympisch kampioen Jozef Metalka gaven we het beste van onszelf met de overwinning als resultaat!
Het is altijd fijn om op de piste te rijden waar ik ben opgegroeid.

6-daagse Gent

Net zoals vorig jaar, zal ik te zien zijn op de wielerzesdaagse in 't Kuipke in Gent. 
Vrijdagavond, 18 november, is het aan de paratleten om zich te tonen.
Tot dan!

Rio volgen

Mijn wedstrijden in Rio zijn te volgen op de volgende manier:

Via deze Link kan je Hola installeren. Het is niet moeilijk, alles wijst zichzelf uit.
Als je dan naar deze Link gaat kan je het volgen (rechtsboven aanduiden dat je vanuit de VS kijkt, dan krijg je toegang tot de site)


Op de site van Sporza kan je nadien ook eventueel interviews vinden. Link 
Op Sporza wordt ook elke dag na het middagnieuws (13u) een paralympisch journaal uitgezonden.

Rio 2016

Op 10 juni kreeg ik te horen dat ik niet geselecteerd was voor de Paralympics in Rio. Dit was mentaal een zware klap en ik heb dan ook enkele weken mijn fiets aan de kant gezet. Maar al snel begon het te kriebelen en ben ik, puur voor het plezier, terug beginnen mountainbiken.
Begin augustus kreeg ik te horen dat IPC (International Paralympic Committee) mijn naam had genoemd als één van de vervangers van de Russen. Waar BPC (Belgian Paralympic Committee) geen vertrouwen in mij had, zag IPC wel mijn capaciteiten in. Ik ben IPC dan ook heel dankbaar dat ze mij deze kans geven.
Begin augustus moest ik dus weer volop beginnen trainen. Een cruciale voorbereidingsperiode had ik gemist, dus deze moest ik op één maand zien in te halen. Niet gemakkelijk, maar ik heb al voor hetere vuren gestaan (letterlijk én figuurlijk).
De piste was altijd mijn hoofddoel, maar door de omstandigheden zal ik nu toch mijn focus leggen op de weg en de tijdrit.
Mijn programma in Rio vind je op deze site terug. Een link voor de livestream volgt nog.

 

Wereldbeker Oostende

Een wereldbeker in eigen land, daar wil iedereen natuurlijk fantastisch presteren.
Na mijn zware val op de piste heb ik hier direct naar toegewerkt. Zo snel mogelijk terug die rollen op en ook stilletjesaan mijn schouders terug aan het tijdritstuur gewoon laten worden. Dit laatste was niet zo evident, maar ik ging er 100% voor!
Vrijdag in de vroege avond stond ik aan de start van die langverwachte wereldbeker in eigen land. Ik was gemotiveerd om alles te geven in de tijdrit. 25km afzien, dat was de opdracht. Ik heb deze 25km goed ingedeeld, zoals afgesproken met mijn coach Remko. De laatste ronde heb ik alles eruit gehaald wat er nog in zat (letterlijk en figuurlijk). Ik zette nog een stevige eindsprint in en eindigde op een mooie 9e plaats. Dit si beter dan ik zelf verwacht  had, dus ik ben meer dan tevreden!
Eén dag rust kregen we. Zondagochtend stond ik weer aan de start. Klaar voor 67km koers. Ik was gemotiveerd en wilde me een tweede keer bewijzen. Al in de eerste ronde gebeurde het. Een renner voor me viel en nam me mee in zijn val. Daar lagen we allebei op de grond. Ik stond meteen weer op en kon snel terug bij het peloton aansluiten. Ik was gelukkig niet op mijn pas gebroken sleutelbeen gevallen. Met een pijnlijke ellenboog en de barst in mijn heup die een stevige tik had gekregen, viel het al bij al nog mee. Het ergste was dat er meteen na deze valpartij een demarrage plaatsvond en een kopgroep van vijf ontstond. In deze kopgroep zat landgenoot Kris Bosmans. Ik speelde het ploegenspel zoals het hoorde en stopte het peloton mooi af. Bosmans won uiteindelijk de wedstrijd en ik won de pelotonsprint. Ik had een goed gevoel tijdens de wedstrijd en vond het dan ook jammer dat ik niet mee mocht koersen. Ik stelde me tevreden met mijn 6e plaats.

WK Piste Montichiari - Italië

Een wereldkampioenschap… dat begint met een goede voorbereiding. Deze voorbereiding verliep bij mij niet optimaal. Ik heb nogal lang met mijn rug gesukkeld, waardoor ik 3 (belangrijke) weken niet kon doortrainen. Toen de rug stabiel werd, kreeg ik er nog een stevige verkoudheid bovenop. Niet ideaal voor een wereldkampioenschap natuurlijk.

17 maart reed ik de 3 km achtervolging. Ik nam een zeer sterke start en eindigde uiteindelijk op een 7e plaats.
Dit was niet helemaal waar ik op gehoopt had. 


De volgende dag stond eerst de 1 km op het programma en daarna de voorronde van de scratch. Ik moest als voorlaatste starten voor de kilometer. Ik was gemotiveerd en had de dag ervoor al bewezen dat ik een sterke kilometer kon rijden. Ik reed uiteindelijk naar een teleurstellende 6e plaats door een foute verzetkeuze. Ik had nog zo getwijfeld… Ik zat er mee in, want ik had hier zo hard naartoe gewerkt en geleefd. 

Maar  veel tijd om mijn hoofd te laten hangen was er niet, want ik moest me al snel voorbereiden op de scratch. Dit was een voorronde waarvan de eerste 10 van de 14 renners de finale zondag zouden mogen rijden. We reden met de categorieën C1, C2 en C3 samen, dus de kans was heel groot dat de 4 renners die zouden afvallen C1 of C2 waren. De opdracht was voor mij dus: volgen en uitrijden. Dit leek me niet zo moeilijk, tot een Amerikaanse renner 10 ronden voor het einde met zijn achterwiel tegen mijn voorwiel botste en ik onderuit ging. Ik schoof van de blauwe lijn helemaal naar beneden tot tegen de balustrade. Daar kwamen mijn coach Remko en kine Veerle me snel te hulp. Binnen de 3 ronden stond ik terug recht en werd ik op mijn fiets terug in gang geduwd. Ik had nu nog 2 ronden de tijd om snelheid te maken en terug bij het peloton te komen, dan kon ik mijn wedstrijd gewoon verderzetten. Dat is dan ook wat ik deed. Wat versuft en met een zeer pijnlijke schouder en schaafwonden ging ik er terug vol voor. Ik reed nog een heel stuk op kop en kon uiteindelijk 9e eindigen. 

Doel bereikt, door naar de finale. Of dat was toch wat iedereen dacht. Wat ik zelf al op de fiets vermoedde, werd later ook bevestigd in het ziekenhuis: een sleutelbeenbreuk. Hier eindigde dus mijn wereldkampioenschap, in het ziekenhuis met een gebroken sleutelbeen en verschillende schaafwonden. Ik mag nog van geluk spreken dat er niets met mijn hoofd aan de hand is. Mijn helm, die prachtig gedipt is door os Dipping heeft dit gelukkig kunnen voorkomen.

 

Gouden Ajuin Aalst

Ieder jaar reikt JONG CD&V Aalst de Gouden Ajuin uit aan een Aalstenaar of Aalsterse vereniging waar ze trots op zijn. Dit jaar kreeg ik de eer deze mooie prijs in ontvangst te nemen. Ik kreeg een cartoon van de bekende cartoonist Mat (oa De Standaard).

Ploegvoorstelling Etixx-Quick-step

Op 12 januari 2016 vindt de ploegvoorstelling van Etixx-Quick-step plaats. Deze gaat door in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merkcx in Gent.
U bent van harte welkom!

Inschrijven kan via onderstaande link:
Link

Trainingsstage

Van 4 tot 12 januari ben ik met Etixx-QuickStep op trainingsstage in het Spaanse Calpe.

Cyclocross

Ook in het cyclocrosswereldje krijgen de G-renners stilletjes aan wat meer aandacht. Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen heeft dit jaar de IOK G-trofee in leven geroepen. Dit zijn 5 cyclocrossen voor mensen met een verstandelijke, fysieke of auditieve beperking. Ik nam deel aan de wedstrijd in Essen. Ik had nog nooit op een cyclocrossfiets gereden en heb voor de wedstrijd er ook maar enkele keren op kunnen trainen. Gelukkig heb ik na al die jaren wel wat stuurmanskunsten vergaard.
We stonden met 56 renners aan de start. Ik was de enige met een fysieke beperking, er waren 4 mannen met een auditieve beperking en de rest hadden een mentale beperking. Toch een redelijk uitgebreid deelnemersveld voor zo’n nieuw initiatief! We gingen van start en al in de eerste modderstrook reed er een andere renner tegen mijn wiel. Het gevolg: mijn wiel kapot en mijn pedaal maakte een wond in mijn been. Aangezien ik maar één crossfiets heb, kon ik niet van fiets wisselen. Ik besloot toch maar om het lange stuk tot de materiaalpost te lopen en hoopte daar van iemand een wiel te kunnen lenen. Na wat onderhandelen kreeg ik er één van Jan Denuwelaere (waarvoor ik hem uiteraard heel dankbaar ben!) Ik kon dus terug vertrekken en maakte nog 5 minuten goed op de eerste. Ik werd uiteindelijk nog 5e in het totaal. Het was een mooie ervaring!
 

6-daagse Gent

Van 17 tot 22 november zakte er veel volk af richting ’t Kuipke in Gent. Hier werd de o zo bekende wielerzesdaagse gereden. De zesdaagse die ik altijd al eens wou meerijden. Ik ben groot geworden in ’t Kuipke. Deze legendarische plaats is de plaats waar ik op de piste heb leren rijden. Als belofte reed ik er ook nog verschillende wedstrijden.
Dit jaar werd er ook aandacht besteed aan paracylcing. Voor het eerst werden in ’t Kuipke ook parawedstrijden georganiseerd in afwachting van de profs. We waren met 2 C2-renners, 2 C3-renners en 2 C4-renners. We kregen een 500m tijdrit en een achtervolging van 1660m voorgeschoteld. Hierbij was ik twee keer de snelste van de C3-renners.

Later op de avond stond er ook nog een bijzonder duel op het programma. Ik ben namelijk de uitdaging aangegaan om een wedstrijd tegen Belgisch kampioen Preben Van Hecke te rijden. Eerst was gezegd dat dit een achtervolging over 10 ronden zou zijn, maar juist voor de start werd dit aangepast naar 20 ronden. Hier waren we allebei niet op voorbereid, maar we zouden er het beste van maken! 

 

 

Te gast bij Vive le Vélo